neděle 9. srpna 2015

Útěk před vedrem

Nejteplejší den v roce (kolikátý už?) jsme odmítli trávit v našem podkrovním bytě, a tak jsme se zamířili zchladit do Orlických hor.
V Rokytnici v O. h. jsme navštivili nové Muzeum Orlických hor. Stálá expozice se nachází v bývalé sýpce kousek od náměstí. Hlavní výhoda se ukázala hned po vstupu do budovy, která je plně klimatizovaná!
Návrh adaptace budovy pochází od hradeckých architektů z ateliéru Šuda - Horský (autoři mj. bytových domů na Plachtě). Expozice je umístěna ve třech podlažích. Autoři zachovali maximum z původních dřevěných prvků a zkombinovali je s novými konstrukcemi ze skla, oceli a pohledového betonu.
V přízemí je pokladna, sál, malá studovna a úvodní část expozice.
Podlaha i strop v prostředním podlaží jsou částečně prosklené.
Třetí podlaží je osvětleno průběžným světlíkem v hřebeni střechy. Kromě expozice jsou zde i stoly s možností vyzkoušet si různá řemesla.

Muzeum je velké tak akorát, expozice zajímavá, interaktivní a přizpůsobená dětem i dospělým (každý si najde něco). Rozhodně stojí za návštěvu.
Z muzea jsme zamířili do Bartošovic a dál k Zemské bráně vykoupat se do Divoké Orlice. Pak jsme se vydali do Neratova, kde jsme z auta obdivovali impozantní kotel (snad bude příležitost podívat se i dovnitř). Pokračovali jsme dál přes Orlické Záhoří a Šerlich do Deštného
Po cestě bylo k vidění několik pěkných roubenek. Na obrázku je Samota Adelheid u Bartošovic.


1 komentář:

  1. A to si představte, že vedro netrávíte v bytě, ale vaším zaměstnáním je práce s autogenem. To se pak člověk do té práce opravdu těší, když kromě toho, že je na hale ajko v pekle, tak ještě celý den dělá s ohněm v ruce a sám sebe zahřívá. Do toho všechno oblečení, které jako člověk musíte mít, kvůli BOZP... Fakt lahoda. :D

    OdpovědětVymazat